Naslovnica /  Dodatni sadržaji /  Događanja /  ICGEB Regionalna radionica "Poku...

Događanja

ICGEB Regionalna radionica "Pokusna polja i monitoring GMO-a nakon uvođenja u okoliš"

ICGEB Regionalna radionica "Pokusna polja i monitoring GMO-a nakon uvođenja u okoliš"

Radionica „Pokusna polja i praćenje GMO-a nakon uvođenja u okoliš i stavljanja na tržište“ organizirana je u suradnji Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode i Međunarodnog centra za genetički inženjering i biotehnologiju iz Trsta (ICGEB) uz kompletnu financijsku podršku ICGEB-a. Radionica se održala u hotelu „ Palace“ od 5. do 7. prosinca 2011. godine.

Na radionicu je pozvano dvadesetak sudionika iz inozemstva i četrdesetak stručnjaka iz Hrvatske, uključujući i članove stručno-savjetodavnih tijela za problematiku GMO-a, kao što su članovi Vijeća za GMO i oba Odbora (Odbor za ograničenu uporabu i Odbor za uvođenje GMO-a u okoliš).

Svrha radionice bila je upoznati hrvatske i strane stručnjake sa zakonodavstvom Europske unije po pitanju pokusnih polja što je ujedno i dio nadležnosti Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture (Dio B Direktive 2001/18/EC), prezentirati iskustva država članica Europske unije u planiranju, provođenju i inspekciji pokusnih polja; upoznati zakonodavstvo Europske unije vezano uz stavljanje GMO-a na tržište (Dio C Direktive 2001/18) i više saznati o metodologiji i detaljima praćenja GMO-a nakon uvođenja u okoliš i njihova stavljanja na tržište.

Tijekom radionice bio je predstavljen i najnoviji dokument smjernica koji se odnosi na praćenje GMO-a u prirodi nakon stavljanja na tržište koji je izdala Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u travnju 2011. godine. Predstavnici Federalne agencije za zaštitu prirode iz Njemačke prezentirali su nekoliko svojih istraživanja i provedenih studija o procjeni rizika i uvođenju GMO-a u okoliš. Tijekom radionice iskustva Argentine, Brazila, Meksika i Turske u primjeni GMO aplikacija, pokusnih polja, načina praćenja GMO-a nakon uvođenja u okoliš i stavljanja na tržište također su bila predstavljena.